STRUČNI PRILOZI
GALERIJE


 
    

    O Veroljubu


Veroljub Umeljić


     Veroljub Umeljić potiče iz porodice sa dugom pčelarskom tradicijom. Prema materijalnim i drugim dokazima, od polovine 19. veka njegova porodica nije nikada bila bez pčela.

     Rođen je 22. marta 1949. godine u Oplaniću kod Kragujevca. Rodna kuća je bila na desetak metara od pčelinjaka, pa se može reći da je u životu prvo ugledao košnice i pčele i da je pored njih prohodao i odrastao. Od ranog detinjstva je pomagao ocu Miodragu pri pregledanju pčelinjih društava. Posle prerane očeve smrti 1967. godine, sam preuzima brigu o pčelinjaku, tako da se može smatrati da od tada samostalno pčelari, pa se i navršilo skoro 45 godina njegovog samostalnog pčelarskog staža.

     Kao mašinski tehničar radio je u Zavodima „Crvena zastava“ u Kragujevcu, uz to se baveći i pčelarstvom. Godine 1994. napušta Zavode i od tada se profesionalno bavi pčelarstvom. Pčelari sa oko 100-150 DB košnica, smeštenih u rodnom mestu . Intenzivno se bavi formiranjem rojeva za tržište, kao i uzgojem visokokvalitetnih matica. Od 1992. godine je zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS-a). U mnogim mestima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i van granica tog područja, održao je brojna predavanja o tehnici pčelarenja, medonosnom bilju, uzgoju visokokvalitetnih matica, dobijanju pčelinjih proizvoda, prolećnom razvoju društava, formiranju rojeva, zazimljavanju društava itd.

     Autor je više inovacija koje olakšavaju rad na pčelinjaku i bavljenje pčelarstvom uopšte (korpa za nošenje ramova, držač kalemova žice pri ožičavanju ramova, postolje za košnice, krov-zbeg košnice, alat za sklapanje košnica itd.).

     Uz profesionalno pčelarenje intenzivno se bavi i umetničkom fotografijom na temu medonosnih biljaka i života i rada pčela uopšte. Do sada je snimio nekoliko desetina hiljada različitih fotografija na ove teme. Imao je 20 samostalnih i nekoliko zajedničkih izložbi , pod nazivom „U svetu pčela“, u raznim gradovima Srbije i Crne Gore. Mnoge njegove fotografije velikog formata krase stanove pčelara i drugih ljubitelja prirode, kao i prostorije raznih javnih ustanova.

     Pobednik je međunarodnog konkursa za izbor najboljih pčelarskih fotografija (Virtual Beekiping Gallery).

     Saradnik je više domaćih i stranih pčelarskih časopisa i drugih sličnih revija, u kojima su mu objavljeni brojni stručni članci i pčelarske fotografije. Njegovi članci su zastupljeni u mnogim zbornicima radova sa pčelarskih savetovanja, kao i u sličnim posebnim izdanjima.

     Dobitnik je najviših međunarodnih i domaćih pčelarskih priznanja: bronzana medalja APIMONDIA (2003. god.), zlatna medalja APISLAVIA (2000.), zlatna medalja SPOS-a „Zaslužni pčelar“ , „Diploma prof. Jovan Živanović“ i dr.

     Godine 1997. objavio je svoju prvu knjigu pod nazivom „U svetu pčela“ . Ona je izazvala izuzetno interesovanje pčelara, tako da je do sada objavljeno 4 izdanja u više hiljada primeraka. Tema ove knjige je tehnika pčelarenja, a ilustrovana je originalnim fotografijama i crtežima autora. Prevedena je na bugarski i hrvatski jezik.

     Godine 1999. objavljuje „Atlas medonosnog bilja“, 1. deo, knjigu u kojoj je sadržano 333 vrste različitih medonosno-polenonosnih biljaka, ilustrovanih sa oko 1.500 originalnih fotografija u boji, koje je, takođe, sam snimio. Do sada je štampano 3 izdanja ove knjige.

     Godine 2003. objavljuje „Atlas medonosnog bilja“, 2. deo, sa još 337 različitih vrsta medonosnih biljaka, koje nisu prikazane u 1. delu, takođe ilustrovanih sa oko 1.500 fotografija.

     I ove knjige su prevedene na bugarski i hrvatski jezik, a postoji interesovanje za prevođenje i na druge jezike.

     Knjigu „Pčelarstvo“ objavio je 2006. godine. U ovom obimnom i bogato ilustrovanom delu, između ostalog, prikazan je veliki broj košnica i njihovih varijanti, sa kojima se danas pčelari, kao i tehnike pčelarenja sa njima. Takođe, prikazano je više načina uzgoja matica i formiranja rojeva, kao i ostali radovi na pčelinjaku, zatim savremena pčelarska oprema, bolesti i štetočine pčela itd. Objavljeno je i 2. izdanje ove knjige.

     Godine 2008. objavio je knjigu pod nazivom „Enciklopedija pčelarstva“, koja sadrži osnove znanja iz svetskog pčelarstva i drugih oblasti koje su u vezi sa pčelarstvom.

     U junu 2011. godine iz štampe će izaći nova knjiga Veroljuba Umeljića "Roman o pčelaru". Biće to prvi srpski i jedan od retkih svetskih romana u kome je pčelar glavni lik.

     Umeljić je i izdavač svojih knjiga.

     Stanuje u Kragujevcu.

     Februar 2011.

Copyright © 2008 Veroljub Umeljić
vumeljic@ptt.rs